TANKETEST: Vad tänker du egentligen på?

09.02.2022

Att medvetet välja vad du ska tänka på - går det, och vad skulle det vara bra för?

Under min coachutbildning till samtaslcoach blev jag verkligen uppmärksammad över mina egna tankar och sedan också mer under coachingen med mina klienter. Här har jag märkt att vi inte alls är så medvetna om de återkommande "omedvetna" tankar vi tänker på varje dag.

Du tror säkert att du har full kontroll på dina tankar men jag ska ge dig ett exempel där jag är 100% säker på att du inte kan återberätta vad du tänkte på under den tiden. Detta exempel är från en återkommande syssla som du gör minst två gånger om dagen, borstade tänderna. Nu vill jag att du försöker komma ihåg vart dina tanka var imorse under tiden då du borstade dina tänder?

Jag är stark, jag är vacker, jag är värdefull, jag är älskad, jag är...

När jag blev medveten om detta blev jag så inspirerad och samtidigt arg över att jag inte hade kontroll på vad jag tänker på. Jag började genast jobba med att medvetet välja vad mina tankar skulle handla om under min tandborstnings tid och det kan jag helt ärligt erkänna, det var super svårt att hålla koll på då dom fladdrade hit och dit och ibland gav jag upp och sa bara inne i mitt huvud, "Det kommer att gå, det kommer att gå, det kommer att gå så småningom".

Jag gav som du ser inte upp utan fortsatte denna övning varje dag, morgon och kväll för att lära mig att styra över mina tankar och det kan ju kanske uppfattas som oviktigt men ack så viktigt då dom kan lyfta eller trycka ner mig själv med de tankar jag har oavsett tid på dygnet.

Denna övning som jag medvetet la in varje dag fick det att också spilla över på övrig tid i mitt liv som när jag vaknade på morgonen tänkte jag efter vad jag ville få mer av denna dag och jag började också lägga till att tackade för allt som jag har i mitt liv och att få vakna till ännu en underbar dag och se vad den skulle ge mig.

Sedan gick det av farten att välja vad jag skulle tänka på när jag städade, lagade mat, var på promenad, tränade, la mig för natten o.s.v.

Självklart var det ju inte alla dagar det fungerade men ju mer jag lärde mig styra mina tankar så blev dom också mer och mer positiva och upplyftande både om mig själv och om andra.

Händelser som jag varit med om, samtal med någon eller något jag hörde under dagen blev också lättare att släppa  taget om om det inte var upplyftande för mig.  Allt dömande som jag fått med mig genom livet att tycka till om allt oavsett om jag har med det att göra. Oftast var det att ta fram det negativa eller förminska en person, helt sjukt, och som jag nu inte förstår hur jag kunde tänka så men det är en erfarenhet.

Numera ser jag på allt med öppna ögon och som det sägs att Myntet har två sidor och inte ta ställning eller tycka till om något förrän jag låtit det landa i mitt hjärta och känna och tänka på saken.

Jag har säkert sagt detta förut men att "Sova på saken" gäller i alla sammanhang då jag får distans till frågan eller ämnet och se det från en annan vinkel än att direkt svara eller reagera på något som jag ångrar senare. 

Jag tror att varje individ har sin livsresa och har fri vilja att välja den väg den vill gå och tycker jag att det är helt fel så kan jag bara finnas där som stöd och en god förebild utan att döma.

Så mitt tips till dig är att om du blev nyfiken och inspirerad av min övning så är du välkommen att testa den och återkoppla gärna till mig om hur du upplevde den.

"Tänk en tanke och tänk på vad du tänk så du inte tänkt något oförtänkt".

/Carin Jonsson,

Din samtalscoach - När du vill må bättre och lära känna dig inifrån och ut

carins.jonsson2012@gmail.com