Fyll på ny energi och kraft från naturen!

11.10.2019

Någonting som det pratas om rätt mycket just nu är att gå ut i naturen och hämta kraft och fylla på ny energi. Det känns jättebra att fler anammar denna gratis energikälla för vi alla behöver det i denna uppkopplade tid. Att lämna mobilen hemma är också ett bra sätt att koppla ner när du ska ut i naturen men är du som jag lite rädd att gå vilse så slår jag helt enkelt av den.

När jag var liten och jag följde med mina föräldrar ut i skogen för att plocka bär var jag ganska rädd att gå vilse och tyckte skogen var mörk och läskig. Jag fantiserade om hur troll, drakar och vittra skulle ta mig och käka upp mig, allt detta hade jag hört de vuxna berättade skrönor om när vi satt framför brasan hos min kusin, mörka höst- och vinterkvällar.

Såg eller hörde jag inte någon av mina föräldrar blev jag super rädd och skrek tills dom svarade mig och sprang som en tok närmare dom som o jag va jagad av något. Jag är fortfarande rädd att bli ensam ute i skogen, om jag inte har en stig att följa eller hör bilar eller andra riktmärken som leder mig hemåt, men skillnaden i dag är att jag inte är rädd för skogen i sig utan mer fascinerad över viken energi och kraft jag får utav den.

Vet inte hur många reportage och bilder jag sett den sista tiden om just hur vi bör söka oss tillbaka till urkraften och skogen och försöka vara där så ofta vi kan. Det finns till och med ett ord för detta, Skogsbad, fantastiskt, det är det jag gör varje gång jag är där, inte underligt att jag känner mig så ren efteråt.

Med skogsbad menas att ta sig tid att lägga sig ner eller sitta och verkligen titta på allt runt omkring sig för att ta in allt och medvetet andas, lugnt och stilla. När du känner att du är klar då är du klar för denna gång. Visst låter denna form av avslappning ljuvligt, iallafall i mina öron.

Såg ett program där ett forskningsteam i Japan menade att om vi till och med kramar eller tar på trädet och står där under en stund så får vi nyttiga bakterier fallande ner på oss, och vi bör göra det minst 4 ggr i månaden för att stärka vårt immunförsvar. Jag har kramat träden i många år för att få kraften av dom men inte visste jag att jag också fått andra nyttigheter av dom, men det tar jag tacksamt emot. 

Har sett den svenske läkare, psykiatriker och författare Anders Hanséns tv-serie under hösten och han förklarar och presenterar vår hjärna och dess funktion så bra. Han säger att vi kan till och med förbättra vår hjärna med en effektiv promenad på minst 20 minuter, 3 gånger i veckan, det är ju helt fantastiskt!!! Ju mer vi rör oss så längre håller vi oss klara i hjärnan och kan undvika sjukdomar.

Nu måste jag avsluta för jag ska ut på min dagliga promenad och stärka hjärnan lite mer :-) Vi kanske ses därute!

Kolla in han serier här på SVT-Play: https://www.svtplay.se/video/23751114/din-hjarna/din-hjarna-sasong-1-stress?start=auto