Mat inte bara för att mätta din hunger!

17.10.2019

När jag tänker på mat och hur den ska se ut för mig för att jag ska tycka det ser gott ut så är det med färg och konsistens som tillsammans ger en umami eller smaksättning som tänder till mina smaklökar och sinnen! Wow, vilken känsla! Det kan vara en ugnsbakad tomat eller en grillad röd paprika och massor av kryddor som tillsammans med andra goda rätter upplagda på min tallrik fyller hela min kropp av frid och lust och ibland kommer olika smakminnen upp från barndomen som fastnat i smaksinnet, det är en sådan härlig känsla!

Har du känt så någon gång att när du känner en doft eller ser någonting så flyttas du tillbaka i tiden och du får ett leende på dina läppar? Det händer mig ganska ofta och det är kanske för att jag verkligen tillåter mig att minnas, jag vet inte helt säkert om det är så men min känsla säger mig att det är så för mig.

Att ta sig tid att stanna upp inför en måltid eller andra sammanhang och tillåta sig känna, lukta och vara här och nu, det är svårt men någonting som du kan lära dig om du vill, att då fylla på dina sinnen och skapar ett nytt härligt minne att komma tillbaka till.

Varför ska vi ha minnen om mat och måltider? För att vi behöver veta vad våra kroppar behöver för att må bra och kunna prestera och skapa nya minnen och även kunna ge vidare detta till våra barn och barnbarn o.s.v. en matkultur som visar att vi fortfarande är människor och att vi äter färsk mat och den gör att våra kroppar stärks och läker när det behövs.

Vi behöver se vart maten kommer ifrån, hur vi odlar, skördar, jagas och styckas och se hur mat förbereds och blir en maträtt. Mat för mig är inte en plastförpackning fylld med en röra som inte går att se vad den innehåller och sedan värmas upp i en mikrovågsugn, visst ibland måste det ju bli så, men inte 6 dagar av 7.

Tänker på våra äldre, vår nästa generation och vi själva hur snabbt allt ska gå och enkelt maten ska  gå att laga till och bara mätta inte samlas kring och inte ger oss möjlighet att lära oss någonting om och av varandra, runt matbordet. Ibland var det bättre förr, men jag ser också att vi blir fler och fler som väljer att gå tillbaka till närodlat eller odla själva i den mån det går, och det gör mig så glad och lycklig och ger mig hopp om en grönare framtid! 

Vad lägger du till för färg på din tallrik vid din nästa måltid?