När hälsa, livskvalité och klimatet blev viktig för mig!

Jag har inte hunnit byta ut alla produkter i mitt skafferi eller kylskåp ännu men allt eftersom blir det fler och fler ekologiska och närodlade produkter på mina hyllor. Det är mitt mål att så snart en produkt tar slut byter jag ut den till en ekologisk produkt. Jag kommer inte att säga åt dig hur du ska göra men jag kommer att ge dig tips och råd och kanske genom det kan du komma fram till vad som känns bra för dig.

Alla är vi ju olika och behöver olika lång tid på oss att ta till oss information och förändringar, men det viktigaste är att du gör någon förbättring, små små steg i taget.

Mat som medicin

Olika sjukdomssymtom i dag härrör från vad vi ätit och hur länge vi ätit det men det underbara är att kroppen snabbt reagerar positivt så fort man börjar äta rätt sorts mat som gör att kroppen kan börja själv läkningsprocess. Min önskan är att jag ska få leva ett långt liv och undvika mediciner som i många fall kan leda till biverkningar och det till fler mediciner. Om detta ämne och mycket mer kan du läsa i boken FOOD Pharmacy där Lina och Mia  berättar om sitt uppvaknade om hur egentligen kroppen och framför allt tjocktarmen fungerar och vad den behöver för att prestera på topp, nerifrån och upp som du kan läsa mer om längre ned.


Medvetna val till att förändra min egen kosthållning till mindre klimatpåverkan.

En av många dokumentärfilmer fick mig att förstå vilket eget ansvar jag har att välja vilken typ av mat jag äter och vad den innehåller var dokumentärfilmen Sista Skörden. Jag hamnade nästan i chock och samtidigt blev jag väldig ledsen över hur vi har missbrukat och fortfarande missbrukar våra jordar allt för att några ska tjäna så mycket pengar som möjligt och att vi ska kunna få tillgång till all sorts mat dygnets alla timmar. Den finns att se på SVTPlay och jag rekommenderar den verkligen och se den gärna med dina barn och partner för du kommer att vilja prata om den efteråt, jag lovar.

Valet att välja ekologiskt och närodlat blev efter den filmen självklart för mig samt att jag också då förstod att min kropp framöver MÅSTE FÅ KOSTTILLSKOTT då grödorna inte innehåller samma mängd vitaminer, mineraler och näring som förr. 

Näringsinnehåll i en Banan 1995 mot 2017:

1995 gjorde Livsmedelsverket i Tyskland en kontroll på hur mycket Vitamin B6 som fanns i en 100 gram Ekologisk Banan. Denna Banan innehöll 330 mg Vitamin B6. 2002 gjordes samma test och då visade det sig att bananen bara innehöll ca 18 mg Vitamin B6! 

2017 ringde vi och kollade med Livsmedelsverket här i Sverige och fick svaret att det fanns det 0,58 mg Vitamin B6 i 100 mg i en Ekologisk Banan och att det skulle vara tillräckligt med vitaminer i den. Tillräckligt??? Detta innebär att vi helt enkelt måste sätta i oss mer än 37 st Bananer för att få i oss motsvarande mängd näring och vitaminer som under 1995!

Kontentan blir att bananen egentligen bara är en bukfyllnad, inga nyttigheter alls i den utom fibrer förstås. Detta var en av anledningar till att jag tänkte att så måste det ju vara med många andra frukter och grönsaker som jag äter och därför tog jag beslutet att använda kosttillskott och näringsprodukter som håller vad de lovar!


Chili ökar ämnesomsättningen och ger viktnedgång
Chili ökar ämnesomsättningen och ger viktnedgång

Chilins heta hemlighet, Capsaicin

Tycker du om het mat kryddad med chili? Då kan du fortsätta att äta det med gott samvete. Chili har nämligen ingått i flertalet studier för sin påverkan på ämnesomsättningen och att använda chiliextrakt i viktnedgångsprodukter har därför blivit ett vanligt fenomen.

Vad innehåller chilifrukten?

Chilipeppar förekommer i stora variationer och är en populär smaksättare världen över. Chilifrukten växer i varma klimat, främst i Sydamerika och den gemensamma nämnaren för frukterna är dess heta smak. Chilin har ett högt innehåll av både flavonoider och karotener, två ämnen som fungerar som antioxidanter och medverkar till immunsystemets funktion. Många menar att chili även kan ha en smärtstillande effekt och förekommer därför som substans i lindrande salvor.

Chili som fettförbrännare

Du har säkert upplevt att du känner dig varm när du ätit chilikryddad mat. Det är capsaiciner, de bioaktiva substanser som finns i chilin, som orsakar denna värmande effekt och som ger den starka smaken. När kroppstemperaturen höjs, går maten vi äter åt som värmeenergi och vår ämnesomsättning ökar. En ökad kroppstemperatur verkar också minska vår matlust, och gör att vi helt enkelt äter mindre. Extra chili i maten skulle därför teoretiskt kunna bidra till viktminskning på flera sätt.

Läs här: https://www.svenskhalsokost.se/chili-capsaicin

Tarmens funktion och vad den behöver för att kunna ge oss ett bättre immunförsvar och att bli mer självläkande.

Jag älskar kött och har alltid ätit kött men inte förstått att den har orsakat mig många olustkänslor genom åren. Svullen och bubblig mage, fick ofta halsbränna och kände mig så ofräsch och gruvade att gå bort på middagar då jag helst ville ta på mig mysbyxorna efter det jag ätit.

Från det att jag var omkring 40 år fanns alltid Novalecol, Omaprezol mm med mig i väskan för att snabbt kunna lindra de olika symtomen. Okunnig som jag var tänkte jag inte på vart egentligen problemet satt, i mina matvanor så klart.  I dag väljer jag bort kött så mycket jag kan och då det är jag som lagar maten i hemmet är det ju inga problem att välja rätt sorts mat både lunch och middag från grunden då jag numera jobbar hemifrån och sambon är ju glad för det som gärna äter sin lunch hemma.

För ca 2 år sedan träffade jag Johanna som fick mig att förstå att min kropp behöver både kosttillskott och extra näring samt att jag också behövde ändra mina matvanor. Matvanorna sitter som du vet långt inne i hjärnbalken, vi gör som vi alltid har gjort och som våra föräldrar lärt oss.

Nu fick jag tillgång till fantastiska redskap som bl a kosttillskotten och med den en riktig utrensningskur och då vaknade min kropp igen och jag kände mig som pånyttfödd eller som en 2.0 uppgraderad, och samtidigt försvann 8 kilo på min kropp. Vill du komma i kontakt med dessa kosttillskott, klicka här.

I samma veva fick jag en så bra liknelse på hur tarmarna är som trädens rötter som ska suga upp näringen från jorden för att kunna ge grenarna och bladen dess färg och kunna växa. Detta gav mig verkligen en tankeställare på hur jag behandlar mitt träd.

Vill du veta vad jag gjorde för att rensa ut kroppen och samtidigt tappa dessa 8 kilon? Kontakta mig här så berättar jag gärna: carinslivsstil@gmail.com

Jag vill passa på att tipsa om en upplysande bok som jag just läst är "Charmen med tarmen" av Giulia Enders som här berättar ingående om tarmens viktiga funktion och vad som händer när vi matar den med fel sorts mat. Härligt förklarande bilder som hennes syster tecknat och som ger ett leende på läpparna och förståelse för hur våra kroppar är skapta.

På samma tema men inte riktigt är nästa bok som jag också verkligen rekommenderar, FOOD Pharmacy, den gav mig en riktig Aha-upplevelse med sitt upplysande och inspirerande innehåll och den också med massor av humor blandat med allvar.

Vill du få ännu fler tips på bra och upplysande dokumentärer eller böcker på ämnet så kontakta mig här så skickar jag gärna: carinslivsstil@gmail.com

Se detta klipp om vad mat kan göra för att läka olika sjukdomssymtom utifrån över 400 studier som Soki Choi, författare och föreläsare, skrivit en bok om: https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/11756111

Fermenterad salladskål med kimchi är en av många goda rätter för vår mage så att vi får i oss goda tarmbakterier.