VÄXTHUSET eller som jag kallar det ORANGERIET

 Sommaren 2018-års projekt! 

Efter många år så tog vi tag i planeringen av att bygga ett växthus men inte som vi först hade tänk av gamla fönster utan utifrån en aluminiumbyggsats från Willab Garden AB. Trodde väll aldrig att det skulle innebära så mycket jobb bara för att vi valde ett växthus med mur!!! Vi är inte helt okunniga om att bygga och särskilt inte min sambo som gjort det mesta i sitt liv och vi har ju t ex renoverat hela vårt hus både invändigt och utvändigt så vi tyckte inte att ett litet växthus skulle vara någon match. 

Hur som helst så blev allt inte lättare av att det blev en kanonvarm sommar och många dagar gick det ju helt enkelt inte att arbeta utan vi fick vänta till sena eftermiddagen, kvällen för att komma vidare. 

Ni som gjutit någon gång vet att den får inte torka för snabbt för då kan gjutningen spricka och då det var runt 30 grader varmt varje dag i över 4 veckor så var det att hålla gjutningen fuktig så det blev många stunder vid vattenslangen och blötlägga. Tack och lov så fick vi hjälp av min dotter och hennes blivande man så vi fick lite flyt på gjutningen och den blev lyckad och vi kom oss vidare med lekablocks murningen.

Något som jag aldrig tidigare gjort är att mura och putsa men nu har jag koll på alla delar och även blanda rätt konsistens för att få till en snygg yta som jag sedan målade för att stå emot fukt.

Nu började proceduren att få ihop väggar och tak med en instruktionsbok som inte var helt okey och dessut med upphettade hjärnceller så blev det ju inte lättare att förstå. Många iskalla smoothies och andra kalla drycker gick åt innan vi fick ihop den. Men nu var det värsta kvar...glasen skulle på plats och dom var inte lätta!!! Tur att min sambo är stark och har ett tålamod av dess like och med ett gott teamwork så fick vi alla glasen på plats. För varje glasskiva skulle en gummilist också på för att hålla glaset på plats och det var också en spännande procedur.

Nu fyllde vi sand och packade den för att senaste lägga plattorna på plats. Jag murade också upp odlingsytorna och putsade dom och satt upp skuggardinerna och pyntade med lite detaljer på vår sittyta och sedan firade vi in vårt växthus med krävt- och räkfrossa i höstmörkret. Nu ser jag fram emot kommande säsong då vi får odla nya nyttiga grönsaker och växter så vi klarar oss under vintern och våren att laga mat av med spännande smaker.