VÄXTRIKETS NYTTIGHETER

FRÅN SKOG OCH MARK

Förr så använde vi så mycket mer av vad skogen kan ge som i växter, rötter, blad, bär och svamp men tyvärr så har vi tappat bort den vanan med urbaniseringen och stadslivet som de flesta av oss lever i dag. Tack och lov så kan vi fortfarande nyttja vår allemansrätt och försiktigt ta av vad skogen och marken kan ge oss. Ska du ta björksav eller grantoppar måste du först fråga markägaren om lov.

Enligt gamla bondepraktikan skulle man äta granskott mot vårtrötthet. Granskotten är rika på vitaminer och mineraler, främst C-vitamin och förr var granskotten faktiskt en viktig källa till vitaminer efter den långa mörka vintern.

Granskott

Vårens C-vitaminkick!

Te, Syltade, i sillinläggning, smörstekta, som krydda i snaps, i sallad, pesto eller tomatsalsa. Och framför allt som jättegod sirap. Prova att göra din egen, det är busenkelt och barnsligt gott. och sedan doftar det så gott av skog i köket. Jag gör gärna te av granskott som jag låter dra en stund och sila bort innan jag dricker det och får i mig bl a massor av C-vitamin.

Några recept hittar du här: https://www.norrskog.se/Den-fantastiska-skogen/Skogens-skaparkraft/Granskottssirap/

Vilka fantastiska blommor och växter vi har ute på våra tomter, gräsplättar, parker eller grönområden som kan hjälpa och lindra olika symtom. Ett brännsår, skrapsår eller få ut en sticka i fingret. Plocka ett Groblad och sköljer det först och sedan lägger det på såret i minst 6 timmar under natten helst då kroppen läker bättre. På morgonen kanske det har varats och det ser nästan värre men tvätta såret rent och då gärna med kamomillte och sedan gör du ett nytt omslag av groblad.

Bär & Frukter

Många anledningar att äta blåbär, jordgubbar, hallon, lingon, hjortron med flera.

Många köper Acai, goji eller acerola när vi egentligen bara kan gå ut i skog och mark och plocka bär som vi själva har här hemma i Sverige. De hjälper dig att stärka upp din kropp på många sätt och läs gärna denna artikel från MåBra som förklarar det så bra:

https://www.mabra.com/10-nyttiga-superbar-och-du-hittar-alla-i-sverige/


Nässlor

Har man tur så växer den på din egen tomt den så kallade supermaten!  Trista att bränna sig på men är bland de nyttigaste vi kan äta och sägs att den till och med kan motverka skallighet. 

Att den sedan är lika nyttig att lägga i blöt och vattna dina grödor med är ju bara ett plus!

Att plocka de de allra första nässelbladen och koka en soppa på gör jag så ofta jag kan på våren då de är som allra bäst.

En mycket allsidig läkeväxt med näringsrika mineraler som kisel och kalium.  En god mängd klorofyll som ökar transporten av syre och näring till kroppens celler och hjälper immunförsvaret och även att driva ut slaggprodukterna.

Det går ju att köpa Nässelpulver som är näringsrik på vitaminer och mineraler och passar ypperligt till te eller i en smoothie.

En tesked nässlor innehåller dagsbehovet av C-vitamin så då kan du förstå vad den är nyttig.

Har du även problem med svaga naglar och livlöst hår och hudproblem så är nässlor svaret på dina problem då den innehåller massor av magnesium.

Har du kommit in i klimakteriet så är den också perfekt att ta då brännässlan innehåller fytohormoner som är snarlikt östrogen.

Det finns massor av andra effekter av att använda Brännässlor men det får du söka upp själv på nätet.


Citron

Den bästa egenskapen Citronen har är att basa upp våra kroppar och då helst på morgonen i ett glas vatten.

"Citron hjälper till att neutralisera pH-värdet i din kropp något som i sin tur motverkar sjukdomar, inklusive cancer. Nobelpriset 1931 delades för övrigt ut just för upptäckten att cancerceller trivs i försurad miljö men inte kan överleva i basisk miljö, så skriver bl a Isabelle G Hedander i tidningen Kurera".


Ängssyra en

C-vitaminbomb

Denna växt åt jag mycket av när jag var liten men förstod inte då hur nyttig den var för mig. Höga halter av C-vitamin fanns där framför mina fötter hela sommaren att bara proppa i mig.

Ängssyra hittar du nästan överallt när du är ute i naturen, efter vägkanter och på ängar så klart, därav namnet. Du kan plocka den och äta den direkt eller ta hem och skölja och använda i efterrätter och olika maträtter, det är bara att testa.

Växten innehåller ämnet oxalsyra som är giftigt i stora mängder och då om du äter den varje dag i stora mängder för att det ska vara en fara för hälsan. Rabarber och spenat innehåller också detta ämne och dom har iallafall jag ätit många gånger och jag lever fortfarande.

Måtta med allt, tänker jag om alla rön som kommer upp som är farligt för oss människor.